Door: Liese Schram
De wekker gaat. Met nog half dichtgeknepen ogen reik ik met mijn hand naar de telefoon en al swipend breng ik het geklingel tot stilte. De rode badges met getalletjes laten zien dat er weer een behoorlijk aantal nieuwe berichten zijn binnen gekomen. Als eerste open ik WhatsApp. 5 nieuwe chats. Ik lees ze even snel door en op een aantal reageer ik. Nog voordat ik het wil sluiten, krijg ik alweer een reactie op één van mijn zojuist gestuurde berichtjes. Er ontstaat een gesprek.
Tussendoor switch ik naar de andere apps: eerst Facebook en daarna Instagram.
Als ik weer op de hoogte ben van alles, open ik uit puur automatisme m’n e-mail. Voor het geval er iets binnengekomen is tussen gisteravond 23:00 uur en deze ochtend om 6:30uur, waar ik dringend op moet reageren…
Zo, alle badges zijn weer weg.
Ik ben weer op de hoogte.
EN volledig overprikkeld door alle informatie die in nog geen tien minuten tijd tot mij is gekomen.
Een volledige reactieve start van de dag. Iets wat ik eigenlijk heel graag anders zou zien, zeker nu ik mij steeds vaker besef wat voor impact dit heeft op het begin van mijn dag, mijn gemoedstoestand en daarbij ook op het hele vervolg van de dag. Dit moet anders kunnen, dacht ik. Maar hoe dan?


Al scrollend over Facebook kwam daar de uitdaging en tevens groot deel van de oplossing van mijn ‘probleem’: De ‘Digiminder-Challenge’. Een maand lang minderen van computer en telefoon en dan met name de ‘online-wereld’.
Voor de deelname werd mij gevraagd hoe ik dacht dit te gaan volhouden. Ik maakte een plan de campagne:
– Groepsapps verwijderen waar ik eigenlijk niks meer mee doe;
– Om 18:00 uur telefoon op flightmode;
– Unsubscribe’en van tientallen organisaties die mij dagelijks overladen met e-mails;
– Tijdens afspraken met anderen blijft de telefoon in m’n tas;
– In de ochtend eerst een PROACTIEF ochtendritueel doen en daarna pas de telefoon weer online.
Nou, daar gingen we dan. Vol goede moed met een vleugje gezonde spanning – want ja, laten we eerlijk zijn, ik ben zo gewend om dat ding (lees: telefoon) altijd bij me te hebben: continue bereikbaar, regelmatig apps checken, nog even checken op die of dat reageren, voor de zekerheid nog een keer m’n e-mail checken (want ja, wie weet is daar ineens een HEUL belangrijke e-mail binnengekomen die echt NU gelezen moet worden..!)


“Dit moet anders kunnen, dacht ik.
Maar hoe dan?”
De eerste week betrapte ik me erop hoe vaak ik geneigd was om online te gaan.
Vaak zelfs bijna onbewust. Als soort van automatisme.
Bijvoorbeeld tijdens het wachten in de rij van de kassa, op een afspraak of voor het stoplicht: hup dan kwam die telefoon weer naar boven. Bizar hoe je dat ding als vanzelf pakt als je ‘even niets te doen hebt’. De tweede week ging dit al een stuk beter. Ik hielp mijzelf hierbij door de telefoon in de tas en uit het zicht te laten. Dit scheelde al een hele hoop.
Overigens: alle meldingen, badges en geluiden had ik inmiddels al uit gezet, dus daar lag het niet meer aan. Het was puur mijn eigen innerlijke motivatie (lees: tikkeltje onrust) die het nodig vond om dat ding regelmatig te checken of er nog wat interessants was gebeurd in social-media-land.
In de derde week begon er echt een verschil te ontstaan.
Het unsubsriben had ervoor gezorgd dat ik al tientallen mails per dag minder ontving. Wat een verademing!
Verder begrepen inmiddels de meeste mensen met wie ik regelmatig contact heb, dat ik niet binnen enkele minuten of uren reageer op whatsappjes.
Zij- en ook ik – begonnen eraan te wennen dat ik soms pas na een (paar) dag(en) reageerde. Want dat is natuurlijk het ding; hoe snel en vaak jij reageert op een berichtje, des te sneller en meer komen er berichtjes terug! Zo werd ook het verkeer via de app een stuk rustiger. En, eigenlijk nog veel leuker: ik belde weer veel meer. Dat is zoveel ‘echter’ contact. Zoveel gezelliger en diepgaander dan dat gechat via de app. In week vier ontstond een mooi ritme en structuur van het gebruik van m’n sociale media.
Zo checkte ik m’n E-mail om de 2 dagen. Facebook opende ik nadat ik m’n e-mail had gedaan, dus ook om de 2 dagen. Wat als gevolg had dat ik dan soms 40+ meldingen had, maar het grappige is dat je daar eigenlijk ook ‘zo’ doorheen gescrold bent! Whatsapp opende ik na m’n ochtendritueel en nadat ik wat dingen had gedaan die ik ongestoord wilde doen in de ochtend.
Soms kwam dat erop neer dat ik pas rond 14:00u de app opende.
Ondanks dat er vaak een hoop chats open waren, had het mij voor die gehele ochtend enorm veel rust gegeven.
“Dit gaf me echt zoveel rust en ruimte – dat ik er soms nog bijna van schrik hoeveel impact het gebruik van een telefoon, sociale media en internet op je leven kan hebben.”
En dan ging ’s avonds om 18:00u de flightmode erop, wat mij ineens een hele avond ‘vrij’ gaf, waarin ik ongestoord, in alle rust allerlei dingen kon gaan doen! Een ronde fietsen naar het strand, een boekje lezen op de bank, foto’s uitzoeken en sorteren, oude kleren uitzoeken en ga zo maar door. Dit gaf me echt zoveel rust en ruimte – dat ik er soms nog bijna van schrik hoeveel impact het gebruik van een telefoon/sociale media/internet op je leven kan hebben.
Tsja, zo’n Digiminder-challenge gaat je niet in de kouwe kleren zitten!
Inmiddels is het alweer even geleden dat ik aan de challenge heb meegedaan en nog steeds bevalt het me uiterst goed om minder op social media actief te zijn. Het lukt me steeds beter te bepalen wanneer ik online wil, in plaats van dat onrustige, reactieve monstertje in mij.
Heb jij ook het gevoel dat je wel dat digitale-detox kan gebruiken? Ik kan het je in ieder geval van harte aanbevelen. Dit zijn mijn drie meest waardevolle tips die je kan gebruiken om te digiminderen:
- Kies bepaalde momenten en tijdstippen waarop je je telefoon op vliegtuigmodus zet en leg hem uit het zicht.
Zo heb je niet de kans gestoord te worden en kan je veel meer in het moment op gaan en genieten van alles wat er om je heen gebeurt. - Spreek met jezelf af wanneer en hoe vaak je online gaat.
Door een ritme hierin te creëren, kan je je daaraan houden.
Dit voorkomt dat je ongecontroleerd al je apps afgaat en urenlang nutteloos zit te scrollen. - Bedenk voor jezelf wat het je oplevert door minder online te gaan en schrijf dit op.
Bijvoorbeeld: door minder online te gaan, leef ik meer in het moment en ervaar ik meer rust. Meer rust helpt mij beter te slapen, geeft mij een fijn gevoel en uiteindelijk levert het me meer geluk op.
Of bijvoorbeeld: door offline te zijn, kan ik mij beter focussen, krijg ik meer gedaan in een korte tijd en werk ik veel productiever.
Nogmaals: ik kan het echt iedereen aanraden! Je bent in het moment, ervaart rust en zoveel meer vrijheid. Mocht je nog meer inspiratie en tips willen, lees dan vooral het boek ‘366 Digiminderen‘ van Johan van Houten.
Je kunt geen bericht achter laten.