Het is maandagochtend 08.00 uur. Ik rol mijn bed uit, poets mijn tanden en open mijn laptop. Ik zie dat er om 10.00 uur een vergadering op het programma staat. Daarom trek ik voor de verandering eens wat anders dan een fijn zittende outfit aan en ga de vergadering in. Opleuken voor de camera, dat is het hoogtepunt van de dag. In de pauze ga ik een rondje wandelen en na afloop kook ik lekker. Het voordeel van thuiswerken is dat er geen reistijd meer is en dat ik deze tijd nu kan besteden aan andere dingen zoals yoga, wandelen of koken.
Van slaapkamer naar werkkamer
Het thuiswerken is niet alleen maar leuk en aardig en soms een hele kunst. Het is belangrijk je nog steeds fijn aan te kleden, jezelf en misschien je familie te verzorgen en goed te eten. Ook is de slaapkamer voor velen van ons niet alleen meer een plek om tot rust te komen en te genieten van een welverdiende nachtrust, het is voor velen van ons nu ook een werkkamer geworden. Dat brengt mij tot de vraag:
Hoe kan ik mij beter afsluiten van mijn werk wanneer ik klaar ben, nu mijn slaapkamer ook mijn werkkamer is geworden?
Wat mij goed helpt is mijn (online) yoga sessies en regelmatig wandelen in de natuur, lekker naar buiten gaan, mediteren, face-timen met vrienden of een boekje lezen. Alles wat niet werk gerelateerd is. Tijdens het weekend berg ik mijn laptop op zodat deze niet meer zichtbaar is en de drang om toch nog even dat mailtje af te werken minder wordt. Na het laatste uurtje werken ga ik ook gelijk naar buiten wat direct rust geeft en een moment is om los te laten.
Oorzaak van (thuis)werkstress
Een ander probleem waar ik steeds vaker tegenaan loop en in mijn omgeving hoor is (thuiswerk)stress. Wat is stress en hoe ontstaat deze? Stress is spanning. Een beetje spanning is goed en zorgt ervoor dat ons lichaam klaar is voor actie, de zogeheten flight or fight modus. Bij veel spanning maakt ons lichaam ‘cortisol’ aan en bij teveel spanning is het cortisol te hoog. Dit kan veroorzaakt worden door een langdurige werkdruk en bijvoorbeeld angsten. Wanneer de spanning zich opstapelt en er geen tijd is voor herstel kan het lichaam klachten geven. Er kan hoofdpijn, moeheid, rusteloosheid ontstaan en slapen kan een probleem zijn.
Minder stress
Hoe kan je stress verminderen? Professor E. Scherder legt in een online college op de Universiteit van Nederland uit hoe stress ontstaat en vooral hoe je stress kan verminderen. Er zijn diverse fysieke inspanningen zoals bewegen, denk aan wandelen in de natuur, sporten of yoga. Er zijn daarentegen ook geestelijke inspanningen wat zorgt voor afleiding zoals een potje schaken. Beide leiden tot een verlaging van het cortisol gehalte en herstel plus ontspanning van het lichaam.
Nu even alle gekheid op een stokje, want het nieuwe normaal geldt al bijna een jaar. Van een normale slaapkamer naar een multifunctionele werk, slaap- en yogahoek. Non-stop thuiswerken en weinig sociale activiteiten, langzaamaan raak ik eraan gewend.
Inzichten
Ook geeft het thuiswerken nieuwe inzichten, want hoe belangrijk zijn onze sociale contacten op de werkvloer en op kantoor eigenlijk? Hoe fijn is dat contactmomentje bij de koffiemachine en hoe leuk was het om op kantoor de verhalen van het weekend door te nemen? Hoe fantastisch is de natuur om momenten van rust te pakken en te kunnen ontspannen, even weg van die multifunctionele werk- slaap- en yogakamer.
Het kan dus helpend zijn om tussen het thuiswerken door ook een moment voor jezelf te pakken en uit te zoomen. Dit kan door middel van mediteren of yoga of een andere vorm die jij zelf prettig vindt. Nature Quest biedt naast diverse activiteiten in de natuur ook online yoga aan. Binnenkort faciliteer ik deze zelf op het strand!
Doe je een keertje mee?
Je kunt geen bericht achter laten.