Nature Quest in Corona-tijd

Nature Quest in tijden van Corona

We hebben de afgelopen tijd goede ervaringen opgedaan met activiteiten waar deelnemers buiten zijn en wij op afstand begeleiding boden. Onze activiteiten in de natuur, met stilte en bezinning, lenen zich hier namelijk bij uitstek voor. Hieronder de verschillende mogelijkheden op een rij.

1. Reflectiedag in de natuur

Er verandert voor de meeste mensen ontzettend veel tegelijk momenteel, in je eigen leven en in de wereld direct om je heen. Voor velen is het een enorme aanpassing in je ritme, je sociale leven, je toekomstperspectieven en mogelijk in je wereldbeeld. Hoe blijf je daar gelijkmoedig en rustig onder ?

Deze dag is een combinatie van verschillende elementen die wij bij Nature Quest aanbieden en is een als team weer op een energieke manier met elkaar verbonden te zijn. Denk aan een mini-Solo Quest, een stiltewandeling en/of een schrijfopdracht. Het programma blijft voor alle deelnemers gedeeltelijk een verrassing. Zo doorloopt iedereen tegelijk hetzelfde programma, op je eigen plek, maar in verbinding met de anderen.

Hoe werkt het?

 • Deelnemers krijgen van tevoren een programma opgestuurd waarin staat hoe laat ze hun telefoon aan en uit moeten zetten. Ook krijgen ze een paklijst en voorbereidingsopdrachten op maat.
 • Deelnemers worden van tevoren toegevoegd aan een WhatsApp-groep.
 • Iedereen kiest een eigen plek in de natuur en zorgt dat hij/zij daar op de dag zelf op tijd aanwezig is.
 • In de WhatsApp-groep sturen we de dag zelf verschillende opdrachten met behulp van videoboodschappen, die je alleen of soms telefonisch met een andere deelnemer kunt doen. Ook deel je soms een ervaring, inzicht of foto in de groep.
 • Aan het eind van de dag deelt iedereen zijn inzichten en sluiten we de dag gezamenlijk af.

2. Solo Quest

Een Solo Quest is van nature ‘coronaproof’. Het is gebaseerd op het oude ritueel waarin jongemannen de wildernis in werden gestuurd om terug te komen als volwassen man. Deelnemers brengen onder begeleiding een aantal uur alleen door in de natuur. Dit brengt brengt je bij je eigen-wijsheid, het vertrouwen in jezelf en het besef onderdeel te zijn van een groter geheel. In deze tijden een prachtige ervaring die je je medewerkers of je eigen team kan bieden. De Solo Quest kan zowel kort (2-4 uur), als langer duren (tot maximaal 12 uur).

Hoe werkt het?

 • Deelnemers krijgen van tevoren alle nodige informatie opgestuurd met een paklijst en voorbereidingsopdrachten.
 • Iedereen kiest een eigen plek in de natuur en zorgt dat hij/zij daar op de dag zelf op tijd aanwezig is.
 • Als iedereen op zijn plek is in de natuur, faciliteren wij een Zoom-meeting waarbij iedereen zijn intenties deelt en we verdere instructie en uitleg geven over de Solo Quest.
 • Deelnemers zetten zelf een timer waarbij de uitnodiging is om alle ballast (telefoon, boeken en dergelijke) verder niet te gebruiken.
 • Na 4/8/12 uur faciliteren wij een Zoom-meeting waarbij iedereen zijn ervaringen kan delen.
 • Na afloop van het delen gaat iedereen weer op eigen gelegenheid naar huis.

3. Kampvuursessie

De symboliek van oude stammen die samenkwamen rond het kampvuur is dat je samenkomt om je eigen-wijsheid te delen en je te laten inspireren door anderen. Dit gaat vaak over een specifiek levensthema. In coronatijd kan dit ook goed online en is het een prachtige manier om als team te verbinden en op een persoonlijke manier ervaringen uit te wisselen.

We doen dit met de praatstok, een oeroude dialoogvorm, en interactieve oefeningen waardoor iedereen de ruimte krijgt om te delen, zonder anderen van repliek te dien of ongevraagd advies te geven. We stemmen de vraag of het thema dat centraal staat aan op wat er leeft in het team.

Hoe werkt het?

 • In samenspraak met jullie bepalen we een passend thema. Voorbeelden zijn: werkgeluk, werk-privebalans, angst, verbinden in corona-tijd etc.
 • Iedere deelnemer krijgt een zoom-link toegestuurd waarmee je toegang krijgt tot de sessie.
 • Een sessie duurt ongeveer 1,5-2 uur
 • We vragen iedereen tijdens de sessie een kaars aan te steken als symbool voor het grote vuur dat we normaal gesproken samen maken.
 • De sessie wordt begeleid door een Nature Quest facilitator.

4. Micro-hike

Ook nu ervaren veel mensen een druk bestaan. Online werken en een gezin runnen kunnen behoorlijk veel van je medewerkers vragen. Een Micro-hike is een manier om als team samen naar buiten te gaan en een uitdagende hike te maken, op gepaste afstand uiteraard. Deze betekenisvolle wandeling wordt voortdurend afgewisseld met kleine opdrachten en oefeningen, meestal alleen, soms ook samen.

Wandelen versus hiken

Waarom ‘hike’ vraag je je mischien af? Wat is er mis met het goede, oude wandelen?

Hiken is een soort wandelen-plus. Die plus is dat er een uitdagend element aan vast zit geknoopt en dat het iets intensiever is. Met hiken kies je vaak de wat uitdagendere terreinen uit en is je focus niet naar alleen naar binnen gericht maar ook naar buiten. Tijdens het hiken zet je anders dan bij wandelen nog meer al je zintuigen in om te zien waar je loopt, hoe het weer zich ontwikkelt en wat de beste manier is om van A naar B te komen. Het doel is avontuur en uitdaging, met de stille hoop dat het soms een beetje afzien wordt. Het afzien zorgt ervoor dat je makkelijker uit je hoofd komt en meer in je lichaam.

Hoe werkt het?

 • Deelnemers krijgen van tevoren een route, een vertrekpunt en alle benodigdheden opgestuurd.
 • Deelnemers krijgen een vertrekschema zodat ze ongeveer 5 minuten na elkaar vertrekken, en op die manier voldoende uit elkaar lopen.
 • De dag van tevoren is er een Zoom-sessie met de gehele groep waarbij de groep wordt uitgedaagd en een aantal opdrachten meekrijgt.
 • Iedereen krijgt een aantal digitale verrassingsopdrachten mee die je tijdens je hike kunt doen.
 • Naderhand is er een Zoom-sessie om de inzichten te delen.

Neem contact met ons op om te onderzoeken hoe we deze ervaring voor jouw organisatie op maat kunnen maken, inclusief online of offline voorbereiding en nagesprek sessies.

Nature Quest – info@naturequest.nl

Meer informatie

Neem contact met ons op om te onderzoeken hoe we deze mogelijkheden op maat kunnen maken.

Roos Moll: 06-25177370 of roos@naturequest.nl