Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

24 dagen Advent Koude Challenge

29 november 2020 @ 11:00 - 12:00


Aftrap vrijdag 27 november, 20:00 uur online!

Wat gaan we doen?
We dagen elkaar uit, stimuleren elkaar om tijdens de Advent periode dagelijks onszelf bloot te stellen aan koud water. Dit doen we door dagelijks en/of koud te douchen, een dip te doen in (koud) natuurwater, een ijsbad te nemen. Omdat je niet afhankelijk bent van een vaste locatie, kun je zelf thuis aan de slag zonder dat je eropuit hoeft.

Waarom koude training?
Onszelf blootstellen aan koude levert ons veel voordelen op. Zo is alleen al het in de ochtend koud (af)douchen een cardiovasculaire work-out voor je lijf. Het geeft je een betere doorbloeding en laat je energie stromen, je begint de dag dus met een opgeladen batterij. Jezelf blootstellen aan koude is ook je lichaam trainen in omgaan met stress, in het weerstaan van je vecht-vlucht respons.

 

“Koude werkt als spiegel voor de ziel. Het geeft je een kijkje in je eigen binnenwereld.”

 

Door je lijf aan het koude water bloot te stellen zal in je lichaam een reactie als stress ontstaan, adrenaline door je lijf gieren, je hartslag sneller kloppen en je ademhalingsfrequentie omhoog schieten. Door te focussen op je ademhaling kun je dat weer onder controle krijgen en tot rust komen. Door dit te trainen ga je minder stress ervaren in het dagelijks leven, voel je je rustiger en ben je meer gefocust.

Waarom uitgerekend nu?
Praktisch is hiervoor de reden dat het natuurwater qua temperatuur koud genoeg is om de gewenste effecten teweeg te brengen. Zelfs de douche thuis is behoorlijk kouder dan in de zomer. Daarnaast werkt de koude als spiegel voor de ziel. Het geeft je een kijkje in je eigen binnenwereld. De enige manier om een koude douche of koud water te trotseren is om namelijk naar binnen in jezelf te gaan. Koude brengt je in contact met jezelf, met je eigen kracht en je eigen angsten. Blijft je focus bij jezelf, kun je loslaten dan wordt je warm, laat je je meevoeren door je angsten, blijf je vechten dan zal je het koud hebben.

De winter is tenslotte bij uitstek het seizoen om naar binnen te gaan en stil te staan bij jezelf, terug te kijken, los te laten wat niet meer dient en in het hier en nu te zijn. Koude helpt ons daarbij.

Praktisch 

Vanaf zondag 29 november 2020 tot en met 24 december 2020 (de Advent-periode) gaan we dagelijks onszelf blootstellen aan koude. Hoe je dat doet kies jezelf. Je kunt een koude douche nemen, een dip in natuurwater nemen of zelfs voor een ijsbad gaan. Om hierin ook verbinding te hebben met anderen gaan we dit als groep doen en vooral online contact houden.We maken een WhatsApp groep aan waarin dagelijks onze ervaringen kunnen uitwisselen door berichten, foto’s en filmpjes van onze ervaringen met de koude te delen. Zo kunnen we ons verbonden voelen met elkaar en elkaar geïnspireerd en gemotiveerd houden.

Start en afsluiting 

Op vrijdag 27 november 20:00 uur organiseren we een startbijeenkomst via ZOOM. In deze bijeenkomst bieden we naast meer uitleg over de adem en het effect van koude een aantal ademoefeningen aan die je helpen het effect van blootstelling aan koude nog te versterken. Ook kun je hierin natuurlijk nog je vragen kwijt. Wekelijks organiseren we een live-event bij natuurwater waar je heen kan komen om echt samen de challenge te ervaren. Op deze live-events doen we ook een ZOOM check-in.

Indien voldoende animo (min 10 deelnemers met een bijdrage van €25) bieden we donderdag 24 december een IJsbad aan ter afsluiting van de Challenge.

Aanmelden

Om je aan te melden klik je op de button hieronder. Je hoeft geen ervaring te hebben met koude training om mee te doen.

 

Aanmelden

Bekijk onze abonnementen Aanmelden

Gegevens

Datum:
29 november 2020
Tijd:
11:00 - 12:00

Organisator

Martin Boersma