Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Herfst Seizoensdag (met zweethutceremonie)

2 november @ 13:00 - 20:00


Gratis – €45

Herfst Seizoensdag (special edition)

Met de natuur als leermeester bieden Seizoensdagen rust en inspiratie aan door met elkaar buiten te zijn en te doen. In de geest van het seizoen gaan we met concrete thema’s aan de slag op zoek naar praktische wijsheid. We verzamelen op een groene locatie waar we gezamenlijk stil staan bij het thema van het seizoen.

In het kader van oogsten en loslaten zullen we dit keer een zweethutceremonie doen. Dit is een oeroude sjamanistische ceremonie dat door de Native Americans gebruikt wordt als voorbereiding op belangrijke evenementen en andere ceremonies. Een zweethutceremonie helpt je om weer terug bij je oorsprong te komen. Het stelt je in staat om jezelf op alle niveaus te reiniging en te genezen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Vroeger gebruikten de Native Americans het ook als ritueel op weg naar volwassenwording.

Andere vaste elementen zijn 1 à 2 uur solo in de natuur. Daarnaast leer je gelijkgestemden kennen met wie je ook tussen de dagen door in contact kunt blijven om ervaringen uit te wisselen, samen te werken en successen te vieren.

Wat is een zweethut? 

Een zweethut is een hut gemaakt van wilgentakken die afgedekt is met doeken (vroeger waren dat huiden). In het midden van de hut is een stenenkuil, waar hete stenen in komen te liggen die door de vuurmeester vooraf in het vuur zijn gelegd. De hut wordt tijdens de ceremonie afgesloten en vervolgens zal de watermeester hitte creëren door water over de hete stenen te gieten.

Een zweethut wordt ook wel de baarmoeder van moeder aarde genoemd. In de donkerte vallen maskers weg en maak je verbinding met de elementen: hout, water, vuur, metaal, aarde, de windrichtingen, de zon, de maan en de sterren. De stoom die van de hete stenen afkomt staat symbool voor de adem van de great Spirit, wat ook de vertaling is van de Inipi: het huis van de adem. In de ruimte kan Spirit door je heen stromen om datgene te reinigen en te transformeren wat jou in de weg staat om jezelf te zijn. Tijdens de ceremonie sta je stil bij jezelf en jouw dierbaren. Vragen als: wat heb jij nodig om verder te kunnen? En waar gaat het allemaal echt om in dit leven? Voor wie ben jij dankbaar? Zijn vragen die je in de zweethut tegen kunt komen.

Tijdens een zweethutceremonie wordt er onder andere gezongen, gebeden en worden er verhalen gedeeld. Het is een ceremonie van reiniging en gebed. Soms worden er ook traditionele Lakota liederen gezongen.

De zweethutceremonie staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een weg. Iedere ceremonie kan daarom weer andere thema’s die in jouw leven een rol spelen naar boven brengen. Het is zowel een reinigings- als overgangsritueel voor eenieder die nieuwsgierig is naar antwoorden op grotere levensvragen en dichterbij zichzelf en de natuur wilt komen.

 

Programma Herfst
Thema: Oogsten en Loslaten

  • Tel je zegeningen
  • De kunst van het loslaten
  • Innoveren en consolideren

Kosten

Alle Seizoensdagen zijn onderdeel van het Basislidmaatschap van Nature Quest. Deelname voor leden is dus gratis. Ben je lid van Nature Quest maar sta je nog niet ingeschreven voor deze activiteit? Aanmelden kan hier. Niet-leden betalen een klein bedrag van €45 en kunnen zich hier aanmelden.

Wil je meer weten over het Basislidmaatschap, kijk dan eens op de Word lid pagina.

Aanmelden

Bekijk onze abonnementen Aanmelden Aanmelden

Gegevens

Datum:
2 november
Tijd:
13:00 - 20:00
Kosten:
Gratis – €45
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , , ,

Locatie

Amsterdam

Organisatoren

Rijk Smitskamp
Sara Eenhoorn
Facebook