Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Zweethut voor Changemakers

22 september @ 09:30 - 17:00


€150

Balanceren met je idealen

Vanuit onze persoonlijke ervaring als ondernemer en ‘Wereldbestormer’ / Changemaker weten we dat het vinden van balans tussen idealisme en goed voor jezelf en omgeving zorgen een uitdaging kan zijn. 

Idealisme ervaren we vaak als die interne stem die zorgt voor inspiratie en motivatie om bij te dragen aan een groter geheel. Iets wat boven ons zelf uitstijgt.  We kunnen ons zelf hierin vinden en soms letterlijk en figuurlijk in verliezen. 

De weg van de Changemaker kan soms ook een eenzaam pad zijn. Je omgeving, familie, collega’s of vrienden snappen niet altijd de route die je gekozen hebt. 

Gelukkig bewandel je dit pad niet alleen. Er zijn net als jij vele andere Changemakers die dag in, dag uit werken aan die mooie bijdrage voor de wereld. 

We weten uit eigen ervaring ook dat het noodzakelijk is om af en toe letterlijk stil te staan en te zijn. Een moment van rust en introspectie. Je eigen kompas weer even kalibreren. In hoeverre worden mijn idealen nog gevoed? En hoe staat het momenteel met de balans met je andere behoeften in het dagelijks leven?

Daarom organiseren we deze Zweethut voor Changemakers.  Een moment voor jou om middels eeuwenoude rituelen in contact met jezelf te komen.

Wat is een zweethut? 

Een zweethutceremonie is een oeroude sjamanistische ceremonie dat door de Native Americans gebruikt wordt als voorbereiding op belangrijke evenementen en andere ceremonies. Een zweethutceremonie helpt je om weer terug bij je oorsprong te komen. Het stelt je in staat om jezelf op alle niveaus te reiniging en te genezen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Vroeger gebruikten de Native Americans het ook als ritueel op weg naar volwassenwording.

Een zweethut is een hut gemaakt van wilgentakken die afgedekt is met doeken (vroeger waren dat huiden). In het midden van de hut kuil, waar hete stenen in komen te liggen die vooraf in het vuur zijn opgewarmd. De hut wordt tijdens de ceremonie afgesloten met wollen dekens en vervolgens zal de watermeester hitte creëren door water over de hete stenen te gieten. 

Een zweethut wordt ook wel de baarmoeder van moeder aarde genoemd. In de donkerte vallen maskers weg en maak je verbinding met de elementen: hout, water, vuur, metaal, aarde, de windrichtingen, de zon, de maan en de sterren. De stoom die van de hete stenen afkomt staat symbool voor de adem van de great Spirit, wat ook de vertaling is van de Inipi: het huis van de adem. In de ruimte kan ‘Spirit’ door je heen stromen om datgene te reinigen en te transformeren wat jou in de weg staat om nog meer jezelf te zijn. Tijdens de ceremonie sta je stil bij jezelf en jouw dierbaren. Vragen als: wat heb jij nodig om verder te kunnen? En waar gaat het allemaal echt om in dit leven? Voor wie ben jij dankbaar? Dit zijn vragen die in een zweethut centraal kunnen staan

Tijdens een zweethut wordt er onder andere gezongen, gebeden en worden er vooral verhalen gedeeld. Vooral dat laatste, jouw verhalen, in het vertrouwen dat je daarmee dingen vrij zet en weer ruimte maakt..

De zweethutceremonie staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een weg. Iedere ceremonie kan daarom weer andere thema’s die in jouw leven een rol spelen naar boven brengen. Het is zowel een reinigings- als overgangsritueel voor eenieder die nieuwsgierig is naar antwoorden op grotere levensvragen en dichterbij zichzelf en de natuur wilt komen

Doel en doelgroep

Deze dag staat symbool voor verbinding. Verbinding met jouw idealisme, uitdagingen en vragen. Het gaat ook over verbinding met andere Changemakers. Het delen van ervaringen met gelijkgestemden. 

 • Je bent een sociaal ondernemer die net gestart of al een tijdje onderweg is. 
 • Je werkt bij een NGO 
 • Je hebt een maatschappelijke functie binnen een corporate / MKB + organisatie.

Programma

9.30 -11.00

 • Welkom / Introductie
 • Voorbereidingsoefeningen ( ademhaling, meditatie, intentie cirkel) 

11..00-13.00

 • Stenenceremonie
 • Gezamenlijke bouw van de zweethutSimpele lunch ( afgestemd op zweethut ceremonie) 

13.00-15.00

 • Zweethut ceremonie

15.00-16.30

 • Intervisie en slotceremonie

16.30-17.30

 • Soep met brood. 
 • Kampvuurgesprek

Locatie

Natuurkampeerterrein ‘De Veenkuil’ in Bant, een Staatsbosbeheer terrein en tevens het basiskamp van Nature Quest.

Over de begeleiders

Henrik Looij

Werkt al meer dan 15 jaar in het social impactdomein. Dit doet hij als sociaal ondernemer, sociaal-geografisch onderzoeker en coach. Hij reist de wereld over om voor NGO’s impactprogramma’s te begeleiden en mensen te coachen in ontwikkelingslanden. Daarnaast is hij mede oprichter van Nature Quest. Een beweging die mensen weer dichterbij en in contact met de natuur wil brengen. Henrik is ook een beedigd zweethut begeleider en heeft inmiddels tientallen ceremonies begeleidt. 

Michael van Loenen

Is mede oprichter van social enterprise YouBeDo.com en werkt ruim 15 jaar als sociaal ondernemer. Door deze reis heeft hij verschillende fases als sociaal ondernemer doorlopen en heeft dit ook veel inzichten gegeven in zijn persoonlijk leven (het gaat hand in hand). Om balans en afstemming te creëren is Michael continu op zoek gegaan naar kennis en ervaringen om de uitdagingen die op zijn pad kwamen te omarmen. Van core energetica, tot Vipassana tot zweethut ceremonies. Zijn missie is om deze ervaringen en inzichten te delen met mede changemakers. Het delen van elkaars ervaringen en inzichten zorgen voor het creëren van een nieuwe werkelijkheid. 

Goed om te weten

Michael en Henrik zijn nu ruim 12  jaar bevriend en ‘reizen’ samen op het pad van impactcreatie. We hebben gemerkt hoe fijn het is om ervaringen, frustraties en successen met elkaar te delen. Het luisterend oor, de eerlijke feedback en het gezamenlijk lachen is altijd een bron van inspiratie geweest. Voeding voor het nu en de toekomst. Het werkt helend en aanstekelijk

Vanuit deze bron is deze dag ontstaan. We worden er gelukkig van als we onze ervaring van delen, breder kunnen trekken naar een cirkel met andere Changemakers. 

Je bent welkom!

Prijs 

Bij een minimum van 8 deelnemers:

€150,00 (ex. btw)

Aanmelden

Bekijk onze abonnementen Aanmelden

Gegevens

Datum:
22 september
Tijd:
09:30 - 17:00
Kosten:
€150
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Rijk Smitskamp